● Aardewerk van La Roche
  ● Ardense ham

 


GRES DE LA ROCHE
Rue Rompré 28
6980 La Roche-en-Ardenne
Belgique
Tel. +32 (0)84 41 12 39 (Administration communale) 

Activiteiten

_____________________________________________________________________

Home > Activiteiten > Aardewerk van La Roche

Blauw Aardewerk van La Roche, De Ardennen doorheen de tijd, vormt een multimedia-uitnodiging om binnen te treden in de wereld van het Blauw Aardewerk van La Roche.

Van zodra u als bezoeker de ruimte betreedt, wordt u ondergedompeld in het verleden van onze streek, waar de geschiedenis van het aardewerk als een rode draad doorheen loopt. Wanneer u de rondleiding aanvangt, verneemt u alles over het ontstaan van het aardewerk, met name van bij zijn oorsprong in de kleigroeve tot in het atelier van de pottenbakker, waar een holografische projectie, ondersteund door een kleine documentaire film, de handelingen van de ambachtsman zal tonen.

In het volgende tafereel kunt u de sfeer van het bakken zelf opsnuiven, en vervolgens komt u in de grote zaal van het kasteel, waar de heren en de monniken hun opwacht maken. Ook de apotheker gebruikte het aardewerk en we vonden dit eveneens terug in de Ardense keuken van vroeger, bij de imker, het melkmeisje of de bakker.

En zo wordt het bezoek verder gezet, van tafereel naar tafereel, van de ambachtsman naar de handel, waarbij u alle geluiden, geuren en indrukken die met de productie van aardewerk gepaard gaan, werkelijk kunt beleven…

Wanneer de moderne scenografie zich ten dienste van de Geschiedenis stelt, verrast ze het publiek met een opmerkelijk geanimeerd parcours, en dit kan op verschillende niveaus aanschouwd worden: de kinderen zullen een tijd ontdekken die voor hen wel volledig tot het verleden behoort, en ze zullen plezier beleven aan de personages of de automaten of de dialogen van de commentaren, terwijl hun ouders of grootouders vol nostalgie een of ander tafereel uit hun kindertijd zien herleven…

Maar iedereen zal hier buitenkomen met een gevoel van verrijking door deze terugkeer naar de wortels van hun bestaan.